top of page
web-zgoraj13.jpg
7. Kdaj in s kom na kolesarjenje.jpg

KDAJ IN S KOM NA KOLESARSKO ROMANJE

Na pot se lahko odpravimo v vseh letnih časih, gotovo pa je najprimerneje takrat, ko je za nekaj dni napovedano stabilno vreme. Kako in s kom gremo na pot je odvisno od želje, fizične pripravljenosti in časa, ki je na voljo za romanje. Nekateri radi odidejo na pot sami, z zakoncem, družino ali manjšo skupino prijateljev. Drugi se varneje počutijo na organiziranem romanju različnih verskih skupnosti ali v organizaciji Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija - Camino. Od leta 2010 kolesarska romanja vodita zakonca Helena in Franc Štefanič, od leta 2021 pa tudi drugi prizadevni člani kolesarskega društva, posebno Zdenka in Lojze Bergant ter Tatjana in Tomislav Kump. Termini za vse štiri Jakobove poti so objavljeni na spletni strani Jakobovega kolesarskega društva, v tedniku Družina, na radiu Ognjišče… Dodatne informacije se dobijo na objavljenih kontaktih. Starost romarja ni pomembna. Lahko se prijavijo vsi, ki zmorejo v zmernem tempu prevoziti od tri do pet dni zapored povprečno 70 km na dan po razgibani slovenski pokrajini, dobrodošli pa tudi kolesarji na električnih kolesih.                                                                                                                         

8. Kolesarska oprema za organizirano rom
IMG_20200725_090728.jpg

KOLESARSKA OPREMA ZA ORGANIZIRANO ROMANJE V OKVIRU DRUŠTVA

Napotki so namenjeni predvsem tistim, ki se prvič odpravljajo na daljšo pot.

Za Jakobove poti so najprimernejša treking kolesa s prtljažnikom za namestitev potovalnih torb. Primerna so tudi gorska kolesa. Večdnevna vožnja s cestnim kolesom (specialko) in z nahrbtnikom ni priporočljiva, saj pot ni enostavna, spremljevalnega vozila za prevoz torb pa ni. Z novim kolesom je potrebno pred odhodom prevoziti več kilometrov, da se telo nanj navadi. Zelo pomembno je, da je kolo pred daljšo potjo servisirano, nujno je namreč brezhibno delovanje menjalnika in zavor. Priporočljiva je rezervna zračnica in osnovni pribor za menjavo in krpanje predrtih zračnic. Potrebne so kvalitetne kolesarske pnevmatike, ki se dobro oprimejo cestišča, tudi če je mokro. V večjem dežju se romanje začasno prekine, v kolikor se vreme ne izboljša, se naroči prevoz kolesarjev in koles. 

Za dobro počutje na večdnevni poti so pomembna tudi ustrezna, hitro sušeča  kolesarska oblačila in obutev (nikakor ne natikači in sandali!). Oblačil naj ne bo preveč in ne premalo. Spremljati je potrebno vremensko napoved in gibanje temperatur skozi dan, saj so jutra lahko zelo hladna. Za slabše vreme je potrebna nepremočljiva vetrovka, hlače ali pelerina in zaščitno pokrivalo za potovalne torbe. Krema za sončenje je obvezni del osebnega pribora. Ker je med kolesarjenjem potrebno zaužiti več tekočine, sta potrebna dva bidona, energijski napitki pa po lastni presoji. Priporočljive so energijske ploščice, magnezij in kalcij. 

bottom of page