top of page
20220705_071640_edited.jpgV svetem Jakobovem letu 2021 sta predsednik Društva kolesarska Jakobova pot
Slovenija – Camino
Franc Štefanič in žena Helena pričela s trasiranjem novega,
četrtega kraka Jakobove poti, za katero so dali pobudo člani Društva prijateljev poti
sv. Jakoba. Obstoječe tri Jakobove poti namreč vodijo po številnih slovenskih pokrajinah:
po Prekmurju, Štajerski, Dolenjski, Osrednji Sloveniji, Gorenjski, delu Notranjske in Krasa
in po Primorski, južni del po Beli Krajini, Kostelu in Kočevsko-ribniško-sodraškem predelu
Slovenije pa je ostal brez poti, čeprav so tudi tu cerkve sv. Jakoba. Od jeseni 2020
do poletja 2021 sta Janko Purkat iz Strahomera in Bojan Kosi iz Ljubljane, člana Društva
prijateljev poti sv. Jakoba, začrtala peš traso nove Jakobove poti, ki se od osrednje
Šentjakobske odcepi pri sv. Jakobu na Hrušici nad Novim mestom. Nato pelje preko Gorjancev
v Belo Krajino do Vinice, ob Kolpi do Kostela, od tu pa čez Kočevsko na Notranjsko, kjer se v Planini ponovno priključi na Šentjakobsko pot. Pešpot je zaenkrat zarisana le kot GPS sled in v naravi ni označena.

Zakonca Štefanič sta od jeseni 2021 do jeseni 2022 strasirala in označila 250 km dolgo (3700 v. m.) kolesarsko BELOKRANJSKO - KOČEVSKO JAKOBOVO POT, ki se prične v Novem mestu pri Kapitlju in zaključi pri sv. Jakobu v Ljubljani, kjer je stičišče vseh štirih Jakobovih poti. 
Nova pot je bila odprta in blagoslovljena v podaljšanem svetem Jakobovem letu, v soboto, 22.10.2022, v Kočevju.

Kljub slabi vremenski napovedi se je 23 kolesarjev zjutraj odpravilo na romanje po delu nove poti od Dolge vasi pri Kočevju do sv. Jakoba na Mali Slevici. Postanek je bil v romarski cerkvi Marije Vnebovzete na Novi Štifti pri Sodražici. Z molitvijo in pesmijo so se zahvalili Božji Materi za uspešna romanja v tem letu, nato pa se preko Sodražice povzpeli na Sveti Gregor, kjer se odprejo razgledi daleč po Sloveniji. Sledil je spust do Cerkve sv. Jakoba na Mali Slevici. Molitev v času angelovega češčenja je bila namenjena vsem romarjem po Jakobovih poteh, spomnili pa so se tudi pokojnih članov društva. Na kosilu v bližnji gostilni Kropec se je kolesarjem pridružil duhovni vodja kolesarskega društva p. Krizostom Komar. V tem času je marsikje po Sloveniji že konkretno deževalo, a Jakobovi kolesarji so se v Kočevje vrnili v suhem vremenu. Tako je sv. Jakob, kot že tolikokrat, nad svojimi romarji ponovno 
napravil »koridor«, kot pogovorno kolesarji imenujejo nebo brez dežja.
V Slovenski vasi pri Kočevju so si ogledali novo kapelico, v kateri je upodobljen tudi sv. Jakob. Pred kratkim jo je postavil krajan Robert Kordiš v zahvalo, ker je padec z visoke lestve čudežno preživel brez poškodb.

Pater Krizostom je popoldne daroval sveto mašo v Cerkvi sv. Jerneja v Kočevju, pri kateri je prepevala Vokalna skupina Cantate Domino pod vodstvom Franca Štefaniča. Romarsko okrašena cerkev (pred oltarjem romarski klobuk in zastava kolesarskega društva, na ambonu pa popotna palica s čutaro in školjko iz Santiaga) je še dodatno poudarila slovesnost blagoslovitve in otvoritve novega kraka Jakobove romarske poti v Sloveniji.

Ob tej priložnosti sta zakonca Štefanič s podporo
Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino v Dolgi vasi pri Kočevju, kjer je sedež društva, postavila veliko spominsko znamenje sv. Jakoba. Doživeti maši, katere so se udeležili tudi drugi člani društva ter ustvarjalci obpotnega kamnitega obeležja, je sledila blagoslovitev poti in znamenja. Njegova idejna zasnova z v kamen vklesano školjko s podobo sv. Jakoba v njej ter podobo Marije z Jezusom na stebru je delo Helene Štefanič. Kamniti monolit s školjko je izklesal kamnosek Primož Erjavec iz Kitnega vrha pri Zagradcu v občini Žužemberk. Peter Zajšek iz Radovljice je v tri kamnite plošče s svedri izdolbel podobo sv. Jakoba in Marijo z Jezusom na stebru. Sv. Jakoba je povzel po sliki, katero je leta 2004 po naročilu zakoncev Štefanič ob vrnitvi s kolesarskega romanja po Caminu frances izdelal akademski kipar Stane Jarm iz Kočevja. Marijo z Jezusom pa je Peter Zajšek oblikoval po kipu Virgen del Pilar iz španske Zaragoze, kjer se je sv. Jakobu okoli leta 40 n. št. prikazala Marija na stebru.

Ker je sv. Jakob (
Jezus ga je imenoval »sin Groma«) pričel blagoslov z obilnim dežjem, so se romarji in ostali zbrali pod streho vežice pri pokopališču v neposredni bližini kamnitega monolita. Spominsko znamenje in novo Jakobovo pot je blagoslovil p. Krizostom ob petju Vokalne skupine Cantate Domino. Žal skupinske fotografije ob znamenju zaradi dežja ni bilo mogoče posneti, jo bodo pa romarji v naslednjem letu, ko se bodo
prvič podali na novo romarsko Jakobovo pot od Novega mesta preko južne Slovenije do Ljubljane.

Helena in Franc Štefanič ob Jakobovem znamenju v Dolgi vasi pri Kočevju ob Belokranjski-ko

OTVORITEV IN BLAGOSLOVITEV NOVE BELOKRANJSKO-KOČEVSKE KOLESARSKE JAKOBOVE POTI

PREDSEDNIK DRUŠTVA KOLESARSKA JAKOBOVA POT               
                                                                       SLOVENIJA – CAMINO
FRANC ŠTEFANIČ                                                           OPERIRAL NAŠEGA KOLESARSKEGA ŠAMPIONA                                                                                                       
PRIMOŽA ROGLIČA

FRENK.png


Predsednik Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino FRANC ŠTEFANIČ, ki je kirurg travmatolog v
Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, je 10. oktobra 2022 z dr. Miho Ambrožičem in ekipo uspešno operiral
ramo našemu kolesarskemu šampionu PRIMOŽU ROGLIČU. Člani kolesarskega Jakobovega društva smo ponosni, da je Primož izbral slovensko kliniko za sanacijo svoje kolesarske poškodbe in da je pri operaciji sodeloval naš
predsednik društva. Primožu želimo hitro okrevanje, Francu pa še veliko uspešnih operacij.

Franc je Rogliču med bivanjem na kliniki predstavil slovensko kolesarsko Jakobovo pot, mu izročil vodnik Slovenska kolesarska Jakobova pot in nekaj promocijskih artiklov društva ter poudaril, da smo člani društva njegovi zvesti navijači. Seznanil ga je tudi z dejstvom, kako španski Camino, kakor se imenuje pot sv. Jakoba v Španiji, povezuje Jakobove kolesarske romarje z njim kot trikratnim zmagovalcem Vuelte. Leto 2021 je bilo razglašeno za sveto Jakobovo leto, saj je 25. julij, ko goduje zavetnik Španije apostol sv. Jakob Starejši, prišel na nedeljo. Takrat se prestižna kolesarska dirka po Španiji konča pred baziliko sv. Jakoba v Santiagu de Compostela (tradicionalno se sicer zaključi v Madridu). Tako so lanskega zmagovalca Vuelte Primoža Rogliča organizatorji dirke na podelitvi odeli v značilno romarsko oblačilo: rjavo pelerino s širokokrajnim klobukom, na katerem je školjka kapesanta, ter popotno palico s školjko in bučo, ki je nekoč romarjem služila za shranjevanje vode. Tako je bil Primož za nekaj trenutkov pravi kolesarski Jakobov romar, kakor se člani Jakobovega kolesarskega društva imenujemo, saj nas je veliko članov s kolesom romalo tudi po španskem Caminu v Santiago de Compostela.

Primož Roglič s predsednikom kolesarskega društva, dr. Francem Štefaničem
Primož Roglič na Travmatološki kliniki, G oddelek
Santiago de Compostela, 2021
Primož Roglič, komposteljski romar
Vuelta 2021

VOKALNA SKUPINA CANTATE DOMINO V SANTIAGU DE COMPOSTELA

V jubilejnem svetem Jakobovem letu, ki je zaradi epidemije coronavirusne bolezni podaljšano iz leta 2021 še do konca leta 2022, je v katedrali sv. Jakoba v nedeljo, 3. julija, pri osrednji romarski maši ob 12. uri prepevala Vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja, ki jo vodi Franc Štefanič (tudi predsednik Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino). Duhovnik je v začetku sv. maše pozdravil pevce iz Slovenije in romarje iz številnih držav. Somaševal je tudi duhovni vodja kolesarskega Jakobovega društva frančiškan p. Krizostom Komar. Skupina je ob oltarju prepevala pesmi v latinščini in slovenščini a capella, pri Mozartovi obhajilni pesmi Ave verum pa jih je na orgle spremljal organist bazilike. Po maši so pevci v cerkvi izvedli krajši koncert sakralnih pesmi, s slovenskimi pesmimi ter himno kolesarskih romarjev pa popestrili zbiranje romarjev na trgu pred baziliko. Ob tem so v vetru plapolale slovenska, kočevska in društvena kolesarska Jakobova zastava.  Pevci so se z družinskimi člani odpravili še na Finistero, kjer so pri kamnitem križu zapeli slovensko himno, na pečinah ob pogledu na neskončni Atlantik pa v zahvalno molitev zase in za romarje staroslovanski Otche nash ter Oj božime in Pa se slišʼ.                                         Zadnji večer je p. Krizostom daroval sveto mašo v slovenskem jeziku v čudoviti cerkvi svetega Frančiška, lučaj od katedrale svetega Jakoba. Po maši je g. Mario Clavell, član Bratovščine sv. Jakoba v Santiagu (zaslužen za realizacijo pevskega romanja) pevcem v dar izročil komplet DVD-jev s prikazom vseh romarskih poti, ki na Iberskem polotoku vodijo v Compostelo. Zborovodja skupine pa je njemu, duhovniku Don Elisardu Temperanu (v baziliki je urejal vse potrebno za petje) ter romarski pisarni v Santiagu podaril zgoščenke skupine in prepoznavne artikle romarskega kolesarskega Jakobovega društva v Sloveniji: vodnik po Slovenski kolesarski Jakobovi poti, dokumentarni film o kolesarskem romanju po slovenskem Caminu, kolesarski romarski potni list in potrdilo, školjko s kolesarskim logotipom, kolesarsko majico in zastavo. V romarski pisarni so bili navdušeni in obljubili, da bodo vse razstavili. Hvala Bogu in sv. Jakobu za srečno in nepozabno pevsko romanje v svetem letu milosti in odpuščanja, ki romarje vabi v Compostelo: »Pojdi iz svoje dežele, apostol te pričakuje«.

                                                                                                      

                                                                                     Helena in Franc Štefanič              

Sveta vrata v baziliki
bazilika sv. Jakoba
na trgu z družinskimi člani
oltar z grobom sv. Jakoba
pred oltarjem v baziliki
somaševal je tudi p. Krizostom Komar
med mašo
predaja kolesarskih artiklov
Slovenska in Jakobova kolesarska zastava pri križu na Fisterri
prepevanje slovenske himne
na obali Atlantika
Fisterra
pred cerkvijo sv. Frančiška Asiškega

Cantate Domino
PA SE SLIŠ´

Fisterra

maxresdefault.jpg
bottom of page