top of page
web-zgoraj14.jpg
1. Kje potekajo kolesarske poti.jpg

KJE POTEKAJO KOLESARSKE  POTI

Slovenska kolesarska Jakobova pot  je speljana po številnih pokrajinah: Dolenjski, Osrednji Sloveniji, Notranjski, Krasu, Primorski, Gorenjski, Prekmurju, Halozah, Štajerski, Beli krajini in Kočevski. Zaradi geografske razgibanosti je pot slikovita in razgledna, saj ves čas valovi gor in dol, med vinogradi, kmetijskimi polji, po planotah tja do morja. Nekaj več ravnine ponujata le Ljubljansko barje in prekmurska ravnica. Manj prometne pretežno asfalte poti romarja popeljejo skozi naselja in vasi v večja mesta. Rdeča nit Jakobovih poti so cerkve sv. Jakoba, ki pa so pogosto na vrhovih gričev, do katerih vodijo bolj ali manj strmi klanci. Na poti obiščemo kulturne znamenitosti, romarske cerkve in samostane, vredno pa se je ozreti tudi na številne kapelice in znamenja, s katerimi je naša dežela še posebej bogata. 

2. Zahtevnost kolesarskih poti.jpg

ZAHTEVNOST KOLESARSKIH POTI

Dnevne etape, kot jih opisuje kolesarski vodnik, se po dolžini in zahtevnosti malo razlikujejo. Zaradi časa, potrebnega za prihod kolesarjev iz vse Slovenije na izhodišče, so prvi dan vedno krajše poti. Tako po dolžini kot po vzponih je najzahtevnejša petdnevna osrednja oz. Šentjakobska pot od Slovenske vasi do Trsta s 335 km in skupno 5270 višinskimi metri (VŠM). Odlična fizična  pripravljenost je potrebna za tridnevno Belokranjsko-kočevsko Jakobovo pot  z 250 km in 3700 VŠM. Dokaj zahtevna je tudi štiridnevna Prekmursko-štajerska Jakobova pot z 265 km in 2800 VŠM. Najkrajša in najmanj zahtevna je tridnevna Višarska Jakobova pot s 165 km in 2070 VŠM. Etape so prirejene za celodnevno romarsko kolesarjenje za dobro pripravljene kolesarje s postanki v cerkvah, ob znamenitostih in na obedih. Povprečen kolesar se mora za to pot dodatno pripraviti, saj so naše poti zaradi številnih klancev zahtevnejše od španskega Camina. Romarji s pomanjkanjem časa in kondicije lahko romajo le dan ali dva in nadaljujejo pot drugič. Na tak način se lahko priključijo tudi organiziranemu romanju v okviru Jakobovega kolesarskega društva.

3. Prenočišča in prehrana.jpg

PRENOČIŠČA IN PREHRANA

Na španskem Caminu je romarjem na voljo mnogo cenovno ugodnih prenočišč (albergov), ki pa jih sofinancira Evropska skupnost kot sestavni del evropske kulturne poti. V Sloveniji, kakor tudi v večini evropskih držav, po katerih peljejo Jakobove poti, tovrstnih prenočišč ni na voljo. Vendar pa so ponudbe ob vseh poteh iz leta v leto večje, boljše in ugodnejše, saj so turistične kmetije, samostani, zasebniki in gostišča zaznali potrebe romarjev. Lahko bi rekli, da se  zgodovina ponavlja, tako se je namreč dogajalo tudi pred tisočletjem na začetku prvih romanj v Santiago de Compostelo. 

Kolesarji, ki se odločijo za romanje po etapah, kot jih določa kolesarski vodnik, dobijo vse podatke o prenočiščih in gostiščih v vodniku in jih lahko rezervirajo preko telefona ali preko spleta. V navedenih prenočiščih večinoma nudijo tudi večerjo in zajtrk. Na skupinskih društvenih romanjih je na poti organizirano še skupno kosilo. 

4. Stroški spanja, hrane, prevozov..._.
IMG_20180725_132246.jpg

STROŠKI UDELEŽBE NA ORGANIZIRANIH ROMANJIH KOLESARSKEGA DRUŠTVA PO SLOVENSKIH JAKOBOVIH  POTEH

Na vseh štirih Jakobovih poteh so stroški prenočišča z večerjo in zajtrkom ter kosilom okoli 65-70 EUR na osebo na dan. Vsak romar prispeva 1 EUR za dar v vsaki cerkvi sv. Jakoba ter 1 EUR na dan za mašni dar, kar znese za Šentjakobsko pot 17 EUR (12 cerkva sv. Jakoba in 5 sv. maš), za Višarsko pot 9 EUR (6 cerkva sv. Jakoba in 3 sv. maše), Prekmursko-štajersko pot 11 EUR (7 cerkva sv. Jakoba in 4 sv. maše) ter Belokranjsko-kočevsko pot 11 EUR (8 cerkva sv. Jakoba in 3 sv. maše). 

Vsak udeleženec, ki ni član društva, prispeva 20 EUR za stroške vzdrževanja in za razvoj kolesarskih Jakobovih poti v Sloveniji. Člani društva, ki plačajo letno članarino 20 EUR, se romanja lahko udeležijo brez prispevka. Cena romarskega potnega lista je 10 EUR, potrdila o opravljeni poti oz. diplome 5 EUR in romarske zastavice 10 EUR.

Zaradi oddaljenosti začetka in cilja Šentjakobske poti, začetka Prekmursko-štajerske in Belokranjsko-kočevske poti ter konca Višarske poti od Ljubljane, urejamo organiziran skupinski prevoz iz Ljubljane do Brežic z vlakom, iz Kopra do Ljubljane z vlakom, iz Ljubljane do Kobilja z avtobusom, iz Ljubljane do Novega mesta z vlakom in iz Jesenic do Ljubljane z vlakom. 

Vsak romar se udeleži organiziranega romanja na lastno odgovornost. Pri morebitnih zdravstvenih ali tehničnih problemih romarju ostali udeleženci po najboljših močeh nudijo pomoč.

6. Potek romarskega dne.jpg
5. Jakobovi kolesarski dresi.jpg

POTEK ROMARSKEGA DNE

Zgodnje vstajanje in zajtrk. Pred odhodom skupna jutranja molitev. Postanki, krajše molitve po namenih romarjev in petje v cerkvah sv. Jakoba in Marijinih romarskih cerkvah. Enkrat dnevno branje krajših odlomkov iz Jakobovega pisma. Vsak dan romarska sv. maša in skupno kosilo. Postanki ob znamenitostih ob poti in na vrhu klancev, ki jih vsak vozi po svojih zmožnostih. 

JAKOBOVI KOLESARSKI DRESI

Kolesarji, ki se prijavijo na večdnevno romanje v organizaciji Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija - Camino, imajo možnost kupiti kvalitetno društveno kolesarsko opremo s simboli in napisi Jakobovega kolesarskega društva. V ponudbi so: tanke ženske in moške majice z dolgimi in kratkimi rokavi ali brez njih, toplejše majice z dolgimi rokavi, kratke hlače z naramnicami ali brez, rokavice, pantani rutice, bofi (šali), termo in protipotni trakovi ter vetrovke. Naročila sprejema Andreja Peklenk GSM 031 376 416,  peklenk.andreja@gmail.com.

Individualna naročila društvene kolesarske opreme direktno v trgovini niso možna.

Kolesarsko opremo je oblikovala Helena Štefanič, izdelujejo pa jo v Trgovini Žolna v Ljubljani. Naročniki so obveščeni, kdaj lahko pridejo po opremo v Žolno in jo tam sami prevzamejo in plačajo. 

bottom of page