DRUŠTVO PRIJATELJEV POTI SV. JAKOBA V SLOVENIJI

Društvo Prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji sta leta 2000 s prijatelji ustanovila kompostelska romarja, zakonca Marjeta in Metodij Rigler iz Ljubljane. Po najbolj obiskani poti Camino Frances po severni Španiji sta najprej romala z avtom, nato s kolesom in jo leta 1999 kot sveža upokojenca tudi prepešačila. V romarskem uradu v Santiago de Compostela sta zvedela, da sta registrirana kot prva Slovenca, ki sta v novejšem času prehodila to evropsko kulturno pot. Vtise z romanja sta zapisala v knjigi Blagor vama, uboga reveža. Slovenskim romarjem je postala vodnik in spodbuda za romanje na grob sv. Jakoba v Španijo. 

Leta 2004 sta po Caminu Frances s kolesi poromala Helena in Franc Štefanič ter  v okviru društva ustanovila kolesarsko sekcijo. Prizadevni člani društva so več let potrpežljivo in vztrajno, a odločno in z ljubeznijo do domovine iskali «stezice, ki so včasih bile« in trasirali novodobni slovenski Camino. Zakonca Štefanič sta čim bližje pešpoti začrtala in označila kolesarsko osrednjo Šentjakobsko in Višarsko pot. Prekmursko-štajersko peš in kolesarsko pot pa je trasiral Brane Bitenc, nato pa kolesarsko označil skupaj z zakoncema Štefanič.

Po zgledu drugih narodov in držav v Evropi ima društvo namen oživljanja tradicije srednjeveških romanj in potovanj po poteh naših prednikov v Kompostelo. Poti, ki so jih iz potrebe po božji pomoči uhodili naši predniki pred tisoč leti, v 21. stoletju člani društva smelo utrjujejo in so tako aktivno soudeleženi pri ponovnem povezovanju stare celine. S slovensko peš in kolesarsko Jakobovo potjo je društvo dodalo kamenček v mozaik novodobnih evropskih Jakobovih poti. Sodeluje na svetovnih kongresih Jakobovih društev in bratovščin, ki so vsako leto organizirani v drugi državi. Udeležilo se je  kongresa leta 2011 v Utrechtu na Nizozemskem, leta 2013 v Krakovu na Poljskem, leta 2015 v Santiagu de Compostela v Španiji in leta 2017 v Malagi v Španiji. Slovensko Jakobovo društvo je eno najbolj aktivnih v Evropi, zato je deležno številnih mednarodnih pohval. Posebej pa je društvo ponosno na predstavitev svojega delovanja in opisa slovenske poti v španski reviji za romarje REVISTA PEREGRINA, ki izhaja v Santiagu de Compostela.

Ministrstvo za kulturo je leta 2007  Društvu prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture. Po mnenju direktorata za kulturno dediščino je edino društvo, ki goji pomembno tradicijo romarstva in hkrati spoznavanja in popularizacije kulturnih spomenikov ob poti v Sloveniji. 

Na praznik sv. Jakoba, 25. julija 2020, je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v župniji sv. Jakoba v Ljubljani daroval slovesno sveto mašo, med katero je ob 20. obletnici Društva prijateljev sv. Jakoba v Sloveniji in 10-letnici organiziranih romanj po slovenski Jakobovi poti podelil zakoncema Rigler odličje sv. Cirila in Metoda. Slovenski škofje s podelitvijo najvišjega odlikovanja Katoliške Cerkve v Sloveniji potrjujejo njuno zavzeto delo ter se jima zahvaljujejo zanj. S pomočjo starodavnega romanja v Santiago de Compostela, ki več kot tisoč let združuje kristjane in ljudi dobre volje v Evropi, krepita prepoznavnost naše države v mednarodnem okolju ter spodbujata mnoge Slovenke in Slovence, da ponovno odkrijejo lepoto Camina. Z odličjem želijo slovenski škofje na poseben način obeležiti leto 2021, ko bomo obhajali jubilejno leto svetega Jakoba ter tudi na tak način dati priznanje številnim slovenskim romarjem, ki se vsako leto odpravijo na to starodavno in hkrati zelo sodobno obliko duhovnega poglabljanja krščanske vere.

Kot pravi duhovnik in dolgoletni duhovni vodja društva mag. Bogdan Vidmar, nam je dana možnost, da s potrpežljivo in vztrajno hojo in kolesarjenjem po Jakobovih poteh povezujemo Slovence doma in izven naših meja in vse, ki bivajo v naši domovini in dobro v srcu mislijo. Večletno raziskovanje in označevanje poti že prinaša sadove prijateljstva med romarji in popotniki ter domačini. 

Kolesarska sekcija Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji

Helena in Franc Štefanič

Omerzova ul. 7, Dolga vas, 1330 Kočevje

 

Helena: 040 851 032

E-mail: helena.stefanic@gmail.com

 

Franc: 040 250 956

E-mail: franc.stefanic@amis.net

www.jakobova-kolesarska-pot.si

Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji
Ulica Marka Šlajmerja 11, 
1000 Ljubljana

 

Predsednik društva: Igor Vidmar

070 828 707 

E-mail: igor.vidmar@nms.si


E-mail: info@jakobova-pot.si

 

www.jakobova-pot.si