top of page
web-zgoraj-20.jpg

DRUŠTVO KOLESARSKA JAKOBOVA POT SLOVENIJA - CAMINO

Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji sta leta 2000 s prijatelji ustanovila kompostelska romarja, zakonca Marjeta in Metodij Rigler iz Ljubljane. Po najbolj obiskani poti Camino Frances po severni Španiji sta najprej romala z avtom, nato s kolesom in jo leta 1999 kot sveža upokojenca tudi prepešačila. V romarskem uradu v Santiago de Compostela sta zvedela, da sta registrirana kot prva Slovenca, ki sta v novejšem času prehodila to evropsko kulturno pot. Vtise z romanja sta zapisala v knjigi Blagor vama, uboga reveža. Slovenskim romarjem je postala vodnik in spodbuda za romanje na grob sv. Jakoba v Španijo. 

IMG_20180724_083822.jpg
IMG_20180724_082810.jpg

Leta 2004 sta po Caminu Frances s kolesi poromala Helena in Franc Štefanič iz Kočevja ter v okviru društva ustanovila kolesarsko sekcijo. Prizadevni člani društva so več let vztrajno, a odločno in z ljubeznijo do domovine iskali «stezice, ki so včasih bile« in trasirali novodobni slovenski Camino. Zakonca Štefanič sta čim bližje pešpoti začrtala in označila Šentjakobsko in Višarsko kolesarsko pot. Prekmursko-štajersko peš in kolesarsko pot pa je trasiral Brane Bitenc, nato pa kolesarsko označil skupaj z zakoncema Štefanič.

V svetem Jakobovem letu 2021 je kolesarska sekcija Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji ustanovila samostojno Društvo kolesarska Jakobova pot Slovenija - Camino z namenom kvalitetnejšega označevanja, vzdrževanja in promocije slovenske Jakobove kolesarske poti.

Po zgledu drugih narodov v državah v Evropi ima Jakobovo kolesarsko društvo namen oživljanja tradicije srednjeveških romanj in potovanj po poteh naših prednikov v Kompostelo. Poti, ki so jih iz potrebe po božji pomoči uhodili naši predniki pred tisoč leti, v 21. stoletju člani društva smelo utrjujejo in so tako aktivno soudeleženi pri ponovnem povezovanju stare celine. S slovensko kolesarsko Jakobovo potjo je društvo dodalo kamenček v mozaik novodobnih evropskih Jakobovih poti.

IMG_20190626_143518.jpg
IMG_20190626_160521.jpg
IMG_20190626_144333.jpg

S potrpežljivim in vztrajnim romanjem po kolesarskih Jakobovih poteh povezujemo Slovence doma in izven naših meja ter vse, ki bivajo v naši domovini in dobro v srcu mislijo. Večletno raziskovanje in označevanje poti že prinaša sadove prijateljstva med romarji in popotniki ter domačini. 

bottom of page