Oznake na kolesarski poti

Informacijska tabla

OZNAKE NA POTI

RUMENA ŠKOLJKA - MEDNARODNI ZNAK CAMINA

 

V 10. stoletju so se pričela romanja k sv. Jakobu Komposteljskemu. Camino de Santiago, kot ji pravijo Španci (v slovenščini Pot sv. Jakoba), je postala tretja božja pot kristjanov, takoj za Jeruzalemom in Rimom. Do znamenitega mesta Santiago de Compostela na severozahodu Španije so vodile poti iz vseh delov Evrope. Kasneje je pot izgubila svoj pomen, a nikoli ni bila pozabljena. Ponovni razcvet je doživela v drugi polovici 20. stoletja. Romarji, ki so v preteklosti prišli na cilj v Santiago, so običajno odšli še na zahodno obalo Atlantika, ki je danes imenovana Finisterra (konec sveta). V dokaz, da so bili na grobu svetnika pa so domov iz dolge poti prinesli školjko pokrovačo. Od tod ime »Jakobova školjka« ali kapesanta – sveta školjka. Zato je prepoznavna oznaka tako španskega camina kot vseh Jakobovih poti po Evropi, ki skozi različne države vodijo v Santiago de Compostela rumena školjka kapesanta ter rumena puščica. Vsaka država oblikuje svoj tip školjke in puščice. 

Školjka, ki označuje Slovensko Jakobovo pot, rumeno puščico in označevalne table je oblikovalo Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji. Oznake v Sloveniji so z dovoljenjem vseh občin, skozi katere pelje pot, nalepljene ali pritrjene na stavbah, javni razsvetljavi, prometnih znakih, drevju …

V Novem mesti in Ljubljani je društvo postavilo informacijski tabli s slovenskim zemljevidom Jakobovih poti in vsemi podatki o poti.

Kolesarska sekcija Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji

Helena in Franc Štefanič

Omerzova ul. 7, Dolga vas, 1330 Kočevje

 

Helena: 040 851 032

E-mail: helena.stefanic@gmail.com

 

Franc: 040 250 956

E-mail: franc.stefanic@amis.net

www.jakobova-kolesarska-pot.si

Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji
Ulica Marka Šlajmerja 11, 
1000 Ljubljana

 

Predsednik društva: Igor Vidmar

070 828 707 

E-mail: igor.vidmar@nms.si


E-mail: info@jakobova-pot.si

 

www.jakobova-pot.si