top of page
web-zgoraj5.jpg

SLOVENSKA VAS – TRST

OSREDNJA JAKOBOVA POT – 5 dnevna etapa
335 km, 5270 višinskih metrov
 
SLEDI (.html, .kmz, .gpx, .kml, .gdb)

 

Leta 2010 je bila strasirana in označena osrednja Jakobova peš pot in kolesarska pot od Slovenske vasi pri slovensko hrvaškem mejnem prehodu Obrežje pri Brežicah do Trsta. Svečana blagoslovitev in otvoritev poti  je bila na god sv. Jakoba, 25. 7. 2010, s sveto mašo v cerkvi sv. Jakoba na Ponikvi, ki je prva cerkev, posvečena apostolu Jakobu na tej poti. Mašo in blagoslovitev je vodil prelat dr. Janez Gril iz Škofije Novo mesto. 

Kolesarska pot poteka po Dolenjski, Osrednji Sloveniji, Krasu in Primorski ter skozi naslednje občine: Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Novo mesto, Straža, Žužemberk, Trebnje, Ivančna Gorica, Grosuplje, Škofljica, Ljubljana, Brezovica, Vrhnika, Logatec, Postojna, Vipava in Sežana. Romarska pot pelje mimo 12 cerkva, posvečenih sv. Jakobu Starejšemu, ki so v Ponikvi, Kostanjevici na Krki, Hrušici, Vavti vasi, na Vrhtrebnjem, v Veliki Dobravi, Polici, Ljubljani, Blatni Brezovici, Studenem, Štjaku in Trstu. V Podragi pri Podnanosu je mozaik sv. Jakoba. Za romarja je tudi zanimiv odtis Jakobove školjke v stopnici podružnične cerkve Sv. Marije Tolažnice v Malih Vodenicah nad Kostanjevico.  

Najdaljša slovenska Jakobova pot se zaključi v Cerkvi sv. Jakoba v Trstu, v kateri slovenski duhovnik vsak dan mašuje v slovenskem jeziku. Romarji se lahko vrnejo v Ljubljano z vlakom iz Trsta ali Kopra.

 

KULTURNE ZNAMENITOSTI OB POTI     
34. Kostanjevica na Krki.jpg

Grad Kostanjevica, sicer samostan Studenec svete Marije, v katerem se nahaja galerija Božidarja Jakca in bogat muzej slovenske likovne umetnosti 20. stoletja. V okolici gradu je forma viva – prva v Sloveniji

35.jpg

Romarska cerkvica s kipom Lurške Marije v Lurdu pri Šentjerneju je bila postavljena leta 1908 – ob 50-letnici lurških prikazovanj

36.smostan Pleterje.jpg

Kartuzijanski samostan v Pleterjah je edina delujoča kartuzija v Sloveniji.

37.samostan Stična.jpg

Cistercijanska opatija Stična je najstarejši še delujoči samostan na slovenskem ozemlju.

38. Sv. Mihael Plečnik Črna vas.jpg

Cerkev sv. Mihaela v Črni vasi je delo znamenitega mojstra Jožeta Plečnika.

39. Predjamski grad.jpg

Predjamski grad blizu Postojne je slikoviti v skale vklesan grad, v katerem je v drugi polovici 15. stoletja živel Erazem Predjamski, ki ga imenujejo tudi slovenski Robin Hood. 

bottom of page