SLOVENSKA VAS – TRST

OSREDNJA JAKOBOVA POT – 5 dnevna etapa
335 km, 5270 višinskih metrov
 
SLEDI (.html, .kmz, .gpx, .kml, .gdb)

 

Leta 2010 je bila strasirana in označena osrednja Jakobovo peš pot in kolesarska pot od Slovenske vasi pri slovensko hrvaškem mejnem prehodu Obrežje pri Brežicah do Trsta. Svečana blagoslovitev in otvoritev poti  je bila na god sv. Jakoba, 25. 7. 2010 s sveto mašo v cerkvi sv. Jakoba na Ponikvi, ki je prva cerkev, posvečena apostolu Jakobu na tej poti. Mašo in blagoslovitev je vodil prelat dr. Janez Gril iz Škofije Novo mesto. 

Kolesarska pot poteka po Dolenjski, Osrednji Sloveniji, Krasu in Primorski ter skozi naslednje občine: Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Novo mesto, Straža, Žužemberk, Trebnje, Ivančna Gorica, Grosuplje, Škofljica, Ljubljana, Brezovica, Vrhnika, Logatec, Postojna, Vipava in Sežana. Romarska pot pelje mimo 12 cerkva, posvečenih sv. Jakobu Starejšemu, ki so v Ponikvi, Kostanjevici na Krki, Hrušici, Vavti vasi, na Vrhtrebnjem, v Veliki Dobravi, Polici, Ljubljani, Blatni Brezovici, Studenem, Štjaku in Trstu. V Podragi pri Podnanosu je mozaik sv. Jakoba. Za romarja je tudi zanimiv odtis Jakobove školjke v stopnici podružnične cerkve Sv. Marije Tolažnice v Malih Vodenicah nad Kostanjevico.  

Najdaljša slovenska Jakobova pot se zaključi v Cerkvi sv. Jakoba v Trstu, v kateri slovenski duhovnik vsak dan mašuje v slovenskem jeziku. Romarji se lahko vrnejo v Ljubljano z vlakom iz Trsta ali Kopra.

 

KULTURNE ZNAMENITOSTI OB POTI     

Grad Kostanjevica, sicer samostan Studenec svete Marije, v katerem se nahaja galerija Božidarja Jakca in bogat muzej slovenske likovne umetnosti 20. stoletja. V okolici gradu je forma viva – prva v Sloveniji

Romarska cerkvica s kipom Lurške Marije v Lurdu pri Šentjerneju je bila postavljena leta 1908 – ob 50-letnici lurških prikazovanj

Kartuzijanski samostan v Pleterjah je edina delujoča kartuzija v Sloveniji.

Cistercijanska opatija Stična je najstarejši še delujoči samostan na slovenskem ozemlju.

Cerkev sv. Mihaela v Črni vasi je delo znamenitega mojstra Jožeta Plečnika.

Predjamski grad blizu Postojne je slikoviti v skale vklesan grad, v katerem je v drugi polovici 15. stoletja živel Erazem Predjamski, ki ga imenujejo tudi slovenski Robin Hood. 

Kolesarska sekcija Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji

Helena in Franc Štefanič

Omerzova ul. 7, Dolga vas, 1330 Kočevje

 

Helena: 040 851 032

E-mail: helena.stefanic@gmail.com

 

Franc: 040 250 956

E-mail: franc.stefanic@amis.net

www.jakobova-kolesarska-pot.si

Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji
Ulica Marka Šlajmerja 11, 
1000 Ljubljana

 

Predsednik društva: Igor Vidmar

070 828 707 

E-mail: igor.vidmar@nms.si


E-mail: info@jakobova-pot.si

 

www.jakobova-pot.si