top of page
web-zgoraj6.jpg

VIŠARSKA JAKOBOVA POT (po Gorenjski), 160 km:                                

Ljubljana – Višarje
SLEDI (.html, .kmz, .gpx, .kml, .gdb)

Na osnovi podatkov, da so romarji potovali v Španijo tudi po severnem delu Slovenije in Italije, se je pričelo z raziskovanjem poti od Ljubljane do Višarij in začrtalo drugi krak peš in kolesarske poti po Gorenjski. 5. 9. 2012 je bila otvoritev in blagoslovitev Višarske Jakobove poti v Ribnem pri Bledu. Svečano mašo je vodil takratni nadškof Anton Stres, ki je novo pot tudi blagoslovil, svečano otvoritev pa izvedel s takratno predsednico NSI Ljudmilo Novak.

Kolesarska pot poteka po Gorenjski skozi naslednje občine: Ljubljana, Medvode, Škofja Loka, Kranj, Naklo, Radovljica, Bled, Gorje, Kranjska Gora in Trbiž. Romarska pot pelje mimo 6 cerkva, posvečenih sv. Jakobu v Ljubljani, Stanežičah, na Petelincu, v Škofji Loki, Podbrezju in v Ribnem. 

Kdor se želi vrniti v Ljubljano z vlakom, se odpelje še 40 km do Jesenic. 

KULTURNE ZNAMENITOSTI OB POTI     

1. Crngrob.jpg

Romarska cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ima enega največjih zlatih oltarjev pri nas, ki je 10 m visok in ima 100 figur

Blejsko jezero.jpg

Blejsko jezero z znamenitim otočkom in blejskim gradom

romarska.jpg

Romarska cerkve Marije Udarjene v Ljubnem s čudežnim kipom Marije

1. Brezje, bazilika.jpg

Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah z milostno podobo Marije Pomagaj je glavno romarsko središče ljubljanske nadškofije

DSC05840.jpg

Romarska cerkev Višarske Kraljice na Svetih Višarjah, romarskem kraju Slovanov, Germanov in Romanov, kjer Jakobovi romarji s sveto mašo zaključijo Višarsko Jakobova pot.

bottom of page